A Tetra Pak italos kartonok három fő összetevőből állnak, amelyeknek aránya a doboz típusától függően változik, de mindegyikben közös, hogy legnagyobb részük, legalább 75%-uk papír, amelyet polietilén rétegek borítanak. Az aszeptikus kartonjaink esetében a dobozt még egy vékony alumínium réteg is alkotja, amely további védelmet biztosít az italos kartonba töltött élelmiszernek.

Felelős forrásból származó alapanyagból

A Tetra Pak számára kiemelt fontosságú, hogy az általa felhasznált papír gyártásához szükséges fa alapanyag megújuló forrásból, felelős erdőgazdálkodásból származzon, amit az FSC® (Forest Stewardship Coundil®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) tanúsít. Az FSC tanúsítású erdőből származó farönkök teherautón érkeznek a szintén FSC tanúsítású papírgyárba, ahol kartonpapír-tekercseket gyártanak. Ez a papír alapanyag érkezik be gyárainkba, így Budaörsre is, ahol rányomtatjuk a grafikát, a termékjellemzőket, a gyártó cég adatait és összeillesztjük a dobozok többi rétegével. Az így elkészített italos kartonokat tekercsben szállítjuk ügyfeleinknek, a tej és gyümölcslé feldolgozó üzemekbe, ahol töltőgépeinken, az általunk kifejlesztett aszeptikus technológiával töltik a csomagolásba a folyékony élelmiszert.

Az italoskarton rétegei

Az italoskarton rétegei Az italos karton társított csomagolás: 2 vagy 3 komponense van, papírból és műanyagból áll, az úgynevezett aszeptikus dobozok esetében pedig egy vékony alumínium réteget is tartalmaz. Ezek az összetevők mind fontos feladatot töltenek be a dobozba töltött élelmiszer frissességének megőrzésében. Belülről kifelé haladva ezek a rétegek a következők.
 • A legbelső polietilén szigetel: megakadályozza a folyadék szivárgását és védettséget nyújt a terméknek a mikroorganizmusok ellen.
 • A második polietilén réteg az alumíniumot rögzíti, és garantálja, hogy az ne érintkezzen közvetlenül az élelmiszerrel.
 • Az alumínium réteg, amely 8-szor vékonyabb az emberi hajszálnál, véd a levegő, fény, szagok bejutása ellen.
 • A következő, adhéziós polietilén réteg a papír és alumínium rétegeket rögzíti egymáshoz.
 • A csomagolás legnagyobb részét, legalább 70%-át kitevő papír, tartást és merevséget ad a doboznak, miközben a termékre és a márkára vonatkozó információkat és grafikát hordozza.
 • A külső polietilén réteg védi a dobozt és annak papírrétegét a közvetlen külső hatásoktól.
 • Hogyan készül az italos karton? Az Ozone Network a budaörsi gyárban forgatott, nézze meg Ön is!

  Hogyan készül az italos karton? Az Ozone Network a budaörsi gyárban forgatott, nézze meg Ön is!

  IKSZ: Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés

  Vállalatunk az egyik alapítója az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülésnek (IKSZ), akik azon dolgoznak, hogy elősegítsék az italos kartonok gyűjtését és újhasznosítását.

  Az IKSZ-ről és tevékenységéről az italoskarton.hu oldalon tudhat meg többet.