Recycling

Door producten opnieuw te gebruiken door middel van recycling, dient het eindproduct als grondstof voor een nieuw product. Denk bijvoorbeeld aan gerecycled papier of een kartonnen doos. Dat scheelt weer voor het behoud van het milieu. Een hoop! In Europa werd in 2016 al zo’n 47% van alle kartonnen drankverpakkingen gerecycled. Wereldwijd stimuleert Tetra Pak® het recyclen van drankverpakkingen. Van belang hierbij is dat de verpakkingen los van het restafval worden ingezameld.
Na de inzameling wordt het karton van de verpakkingen in een papierfabriek gescheiden van de plastic- en de aluminiumlaag. De kartonvezels krijgen daar een nieuw leven in bijvoorbeeld een kartonnen doos, een boodschappenzak, briefpapier of een keukenrol. Het plastic en aluminium kunnen vervolgens los van elkaar of gezamenlijk in worden gezet in een nieuw product, zoals plantenbakken, palletten, kratten of platen voor industriële toepassingen in de bouw.

Is er leven na de afvalbak

Er komt veel kijken bij de beslissing om te recyclen. In Europa werd in 2016 al zo’n 47% van alle kartonnen drankverpakkingen gerecycled. Wereldwijd stimuleert Tetra Pak® het recyclen van drankverpakkingen.
In Nederland werkt Tetra Pak samen met Hedra om recycling te stimuleren. Van belang hierbij is dat de verpakkingen los van het restafval worden ingezameld. In Nederland is de gescheiden inzameling van drankenkartons gestart begin 2015. Intussen bieden al meer dan 97% van alle gemeenten een oplossing aan voor inzameling van drankenkartons en werd in 2016 zo’n 25.000 ton drankkartons gerecycled. Kijk op www.hedra.nl en ontdek hoe in jouw gemeente de inzameling plaats vindt. In België gebeurt de inzameling van drankenkartons reeds lange tijd via de blauwe PMD zak. Hiervoor wordt samengewerkt met Fost Plus. Dankzij actieve communicatie wordt reeds jaren meer dan 90% van alle drankenkartons in België gerecycleerd, een unieke prestatie! Voor meer informatie kan je terecht op www.fostplus.be en ook www.drankkarton.be