Van tak tot pak

Hernieuwbare bronnen

Hout en suikerriet zijn de twee hernieuwbare bronnen die Tetra Pak gebruikt voor drankenkartons. Onze verpakkingen bestaan voor ongeveer ¾ uit karton. Dit karton wordt gemaakt van hout en hout is een hernieuwbare grondstof, dat wil zeggen dat het niet uitgeput raakt omdat bossen weer aan kunnen groeien mits ze zorgvuldig worden beheerd. De plastic laagjes en dop van de verpakkingen worden steeds vaker gemaakt van suikerriet, nog zo’n hernieuwbare grondstof. Bij suikerriet gaat het om het ‘restproduct’ dat overblijft nadat het gedeelte voor voedselproductie uit het suikerriet is gewonnen; voor voedsel gaat dus niets verloren.
vantaktotpak

Bomen zijn van levensbelang!

Dat we als mensen op aarde kunnen leven, hebben we voor een groot deel te danken aan de bomen. Zij maken zuurstof om te ademen en filteren schadelijke stoffen uit de lucht en de grond. Als je dus een boom omhakt, moet je zorgen dat er op z’n minst eentje voor in de plaats komt!
VanTaktotPak

Verantwoord bosbeheer

Het karton in Tetra Pak verpakkingen is afkomstig uit FSC® gecertificeerde bossen en andere gecontroleerde bronnen. Het FSC® logo op onze verpakkingen krijg je alleen als je hout gebruikt uit bossen die verantwoord worden beheerd volgens de strenge eisen van de FSC®.
VanTaktotPak

Meer dan karton alleen

Om een stevige verpakking te maken die ook lang houdbare producten beschermt, heb je meer nodig dan karton alleen. Zo gebruiken we ook een superdun laagje plastic en aluminium. Voor het dunne laagje aluminium heeft Tetra Pak zich aangesloten bij het ASI, het Aluminium Stewardship Initiative. Dat bevordert de (arbeids-) omstandigheden waaronder aluminium wordt gewonnen en geproduceerd. Tetra Pak heeft daarnaast plastic doppen op de markt gemaakt van suikerriet, ook een hernieuwbare bron. Bij het merendeel van onze verpakkingen kan ook het buitenste plastic laagje gemaakt worden van suikerriet. Bij de Tetra Rex ® Bio-Based verpakking zijn zelfs alle plastic laagjes gemaakt van suikerriet. Dit maakt de Tetra Rex Bio-Based een unieke verpakking die volledig van plantaardige grondstoffen is gemaakt. Bovendien zijn al deze materialen, volledig recyclebaar.
VanTaktotPak

Van grondstoffen naar verpakkingsmateriaal

Tetra Pak heeft fabrieken over de hele wereld. Daar doen we onze uiterste best om het milieu zo min mogelijk te belasten. Dat doen we door - waar mogelijk- groene energie te gebruiken en het afval tot een minimum te beperken. Wist je dat Tetra Pak zich gecommitteerd heeft om tegen 2030 uitsluitend nog groene energie te gebruiken.
VanTaktotPak

Slim produceren en vervoeren

Vervoer zorgt voor belasting van het klimaat. Daarom leveren wij machines aan onze klanten, zodat ze zelf de verpakkingen in elkaar kunnen zetten. Dus vervoeren wij alleen bedrukte rollen naar onze klanten, de voedingsmiddelenproducenten. En dat vervoer je in één keer met veel meer tegelijk. Slim!
VanTaktotPak

…en van pak tot zak…

Of tot wc-papier, tekenvellen, kadopapier, noem maar op! Karton is niet alleen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, maar kunt je ook hergebruiken! Tenminste, als je goed recyclet. Daarom stimuleert Tetra Pak bedrijven, instellingen en regeringen om gebruikte drankenkartons te scheiden, zodat het karton en het plastic en aluminiumfolie in de verpakkingen weer opnieuw kunnen worden toegepast, zonder dat er bomen voor omgehakt hoeven worden of andere fossiele bronnen worden aangesproken.
VanTaktotPak

Wat kun je zelf doen?

Wil je zelf een bijdrage leveren aan een gezond klimaat? Koop dan verpakkingen met een FSC® keurmerk. Sorteer je lege verpakking goed. In Nederland zamelen inmiddels bijna alle gemeenten lege drankenkartons gescheiden in. Neem een kijkje op www.hedra.nl om te zien op welke wijze drankenkartons in jouw gemeente worden ingezameld (breng- of haalsysteem)! In België worden drankkartons reeds jaren ingezameld via de blauwe PMD zak. Meer informatie hierover is te vinden op www.fostplus.be. Overigens, altijd goed om je verpakking na gebruik zo plat mogelijk te maken. Dat scheelt weer in ruimte in je afvalzak.
VanTaktotPak