Beograd, Srbija

​​​​​​​​Kompanija Tetra Pak vidi mogućnost rasta za 100% sokove

 

Tržište 100% sokova trebalo bi ponovo da ostvari rast uprkos globalnom ekonomskom usporavanju i najnovijoj debati o šećeru, prema izveštaju kompanije Tetra Pak Indeks 100% sokova.​

Prema mišljenju kompanije, kombinacija rasta na tržištima u razvoju i sporijeg pada na razvijenim tržištima stabilizuje 100% sok i dovodi do ponovnog rasta koji se predviđa do 2018. godine.

Saznanja iz izveštaja pokazuju da je 100% sok i dalje značajan deo ishrane prosečnog potrošača, sa više od 40% ljudi koji ga konzumiraju svaki dan.​

Ovi nalazi ukazuju na veliki potencijal za 100% sokove. Rast će ostvariti proizvodi koji ispunjavaju potrebe potrošača koje su usmerene na zdravlje i konzumiranje izvan kuće, što su sve trendovi posebno izraženi kod milenijumske generacije koja predstavlja do sada najuticajniju generaciju potrošača. Industrijski sektor već je odgovorio inovacijama u tri ključne oblasti: ishrana povrćem, "potpuno prirodno" i specijalitet 100% sok.​

  • Ishrana povrćem: Mešavine povrća, gde se voće i povrće kombinuju, smanjuju prirodan sadržaj šećera i poboljšavaju zdravlje, sada globalno predstavljaju četvrti ukus 100% soka po popularnosti. Novi proizvodi u kojima se koristi povrće utrostručili su se 2015. godine u poređenju sa 2012. godinom.    
  • Potpuno prirodno: u proteklih šest godina, sokovi koji nisu napravljeni od koncentrata (NFC) osvojili su udeo na tržištu u poređenju sa rekonstituisanim proizvodima, sa 25% u 2009. godini do gotovo 30% u 2015. godini. Novi proizvodi koji tvrde da su  „potpuno prirodni" ostvarili su složenu godišnju stopu rasta od 25% između 2012. i 2015. godine, a posebno proizvodi bez aditiva i konzervansa.
  • Specijalitet 100% sok: Više od 60% potrošača širom sveta kaže da je zainteresovano za proizvode koji su dokazano dobri za zdravlje. Takođe dodavanjem povrća u mešavinu, proizvođači sve više nude 100% sokove koji su „obogaćeni" ili „obogaćeni vitaminima". Na primer, u 2015. godini obogaćeni proizvodi sa funkcionalnim dobrobitima za zdravlje kada je reč o imunitetu,  zdravlju srca, dobrobiti za varenje, kosti, mozak i lepotu, činili su dve trećine novih proizvoda.

Predsednik i generalni direktor kompanije Tetra Pak Denis Jenson rekao je: "Dobro je videti da brendovi izazove koje pred njih stavlja promenjeni stil života i debata o šećeru, globalno pretvaraju u prilike. Pokreću rast u kategoriji 100% sokova sa novim proizvodima koji privlače maštu  potrošača i idu dalje od tradicionalnih voćnih sokova kao što su pomorandža i jabuka, do čitavog niza inventivnih mešavina povrća i novih voćnih aroma, otvarajući neograničene mogućnosti za nove recepte. Kao i uvek, ključ uspeha su inovacije, ponuditi pravi proizvod u pravom trenutku kako bi ispunio potrebe modernog potrošača, i što je jednako važno, privukao njihovu pažnju i povezao se sa njima."

Catalina Siriteanu, direktor marketing operacija je istakla: "Objavljivanje Tetra Pak indeksa za 100% sokove za 2016. godinu, koji predstavlja globalni izveštaj koji sadrži prikaze i trendove u ovoj kategoriji, odličan je način da podelimo naša saznanja o prilikama za rast koje su dostupne na našim tržištima u Jugoistočnoj Evropi. Posebno u Srbiji, primetili smo da se kategorija soka bori sa padom potrošnje poslednjih godina, što se naravno, takođe odrazilo na segment 100% soka. Dok su se ostali trendovi, kao što je „premijumizacija" ili „obogaćeni" sokovi,  tek počeli da razvijaju, verujemo da još uvek postoje prilike, posebno u Srbiji, u jezgru ove kategorije koje mogu biti istražene, kao što su pakovanja u porcijama za decu ili pakovanja za konzumaciju u pokretu, koji se još uvek nalaze u povoju."

Izveštaj Tetra Pak indeks 100% sokova zasnovan je na uvidima sa tržišta kroz partnerstvo kompanije sa klijentima širom sveta, kao i na nedavnim rezultatima istraživanja 7,000 potrošača u sedam zemalja.


Izveštaj Tetra Pak indeks 100% sokova - infografika

Izveštaj Tetra Pak indeks 100% sokova - infografika

(Image, 243 KB)
Preview Download

Denis Jenson, predsednik i generalni direktor kompanije Tetra Pak

Denis Jenson, predsednik i generalni direktor kompanije Tetra Pak

(Image, 199 KB)
Preview Download
Izveštaj Tetra Pak indeks 100% sokova - naslovna stranica

Izveštaj Tetra Pak indeks 100% sokova - naslovna stranica

(Image, 218 KB)
Preview Download
Izveštaj Tetra Pak indeks 100% sokova - mapa

Izveštaj Tetra Pak indeks 100% sokova - mapa

(Image, 261 KB)
Preview Download
Sok u Tetra Brik® Aseptic ambalaži sa HeliCap™ 27

Sok u Tetra Brik® Aseptic ambalaži sa HeliCap™ 27

(Image, 111 KB)
Preview Download
Tetra Top® kartonska ambalaža

Tetra Top® kartonska ambalaža

(Image, 56 KB)
Preview Download
Tetra Prisma® Aseptic kartonska ambalaža

Tetra Prisma® Aseptic kartonska ambalaža

(Image, 121 KB)
Preview Download