Lausanne/Beograd

Tetra Pak isporučio više od pola milijarde potpuno obnovljivih pakovanja

Prvi u svetu predstavili smo potpuno obnovljivo pakovanje na novoj izložbi Muzeja brendova u Londonu

 
Lausanne/Beograd. Tetra Pak je isporučio više od pola milijarde pakovanja  Tetra Rex® Bio-based, prvo pakovanje na svetu koje se u potpunosti proizvodi od obnovljivih materijala. Značajan događaj objavljen je u Muzeju brendova u Londonu, gdje je pakovanje predstavljeno na novoj izložbi održivosti koja se danas otvara za javnost.

Tetra Rex® Bio-based, koji je lansiran u oktobru 2014. godine, proizveden je isključivo iz sertifikovanih i kontrolisanih izvora drvnih sirovina sa oznakom Forest Stewardship Council ™ (FSC ™), zajedno s plastikom proizvedenom od šećerne trske, sve od sirovina čije se poreklo može pratiti od samog nastanka.

Pakovanje od obnovljivih materijala važno je za očuvanje životne sredine za buduće generacije. Obnovljivi resursi mogu se nadoknaditi prirodno tokom vremena i omogućiti udaljavanje od materijala proizvedenih od fosilnih goriva, smanjujući uticaj na životnu sredinu, kao i poboljšanje efikasnosti resursa.

Christina Chester, direktorka proizvoda u kompaniji Tetra Pak, izjavila je: "Drago nam je da beležimo rast popularnosti Tetra Rex Bio-based proizvoda među potrošačima. Pakovanja izrađena u potpunosti od obnovljivih materijala nisu samo dobra za planetu, već su dobra i za brendove koji žele da se razlikuju jačim porukama o zaštiti životne sredine. Za sve sirovine čije se biljno poreklo može utvrditi od samog nastanka, potrošači su sigurni da pakovanje koje drže u svojim rukama potpuno potiče od biljaka. "

Chris Griffin, izvršni direktor londonskog Muzeja brendova izjavio je: "Dobro je čuti o značajnom napretku kompanije Tetra Pak u pogledu isporuka potpuno obnovljivih pakovanja. Oni nude brendovima održiviju ambalažu u vreme kada je zaštita životne sredine jedna od glavnih tema među potrošačima, a ljudi sve više žele da prave ekološki ispravne izbore."

Izložba održivog pakovanja otvara se danas u Londonu u Muzeju brendova i prikazaće niz inicijativa koje će smanjiti uticaj ambalaže na životnu sredinu. 
 ​​

 Više informacija za urednike

• Dugoročni cilj kompanije Tetra Pak je ponuda potpuno obnovljivih pakovanja u celom asortimanu, jer kompanija veruje da obnovljivi materijali mogu biti potpuno "kružni" u  prirodi i bez štetnog uticaja na klimu. Za razliku od ograničenih resursa sirovina koje se baziraju na fosilima, biomasa koja se koristi za proizvodnju obnovljivih materijala kao što su drvo i šećerna trska, nastaviće da se razvija, i neće se potrošiti ukoliko se njome bude odgovorno upravljalo.
• Tetra Rex Bio-based koristi polietilenske (low-density polyethylene, LDPE) filmove i polietilenske (high-density polyethylene, PEPE) poklopce na bio bazi, proizvedene u oba slučaja od šećerne trske, uz drvnu sirovinu sertifikovanu i kontrolisanu od strane Saveta za upravljanje šumama ( Forest Stewardship Council FSC ™).
• Pakovanje je akreditovano najvišom kategorijom sertifikata za bio materijale od međunarodno priznatog tela za procenu.
• Od svog lansiranja, Tetra Rex Bio-based zadobio je popularnost među potrošačima širom Finske, Švedske i Norveške, s brendovima kao što su Valio, Arla Foods, Vermlands Mejeri i TINE. Takođe u Nemačkoj, za maloprodajni lanac Lidl, i u Italiji, sa kompanijom Granarolo.
• Ove godine kompanija namerava da isporuči kupcima više od 500 miliona Tetra Rex® Bio-based pakovanja, što je otprilike jedna trećina godišnje isporuke Tetra Rex-a u Europi.
• Istovremeno, 70% zatvarača koji se koriste na Tetra Rex paketima za Europu biće napravljeni od biorazgradivih plastičnih materijala.
• Studija o zaštiti životne sredine sprovedena od strane kompanije Tetra Pak 2017. godine pokazuje kako je između 2016. i 2017. godine čak 78% potrošača kupilo proizvod u pakovanju koje je prilagođeno zaštiti životne sredine. Kompanija očekuje da će održiva ambalaža sve više predstavljati prednost jednog brenda kod potrošača. ​

Više informacija