Verdens første Svanemerkede drikkekartong er her!

Nå blir det enda lettere for forbrukerne å velge god emballasje i butikkene. I dag ble det offentliggjort at en drikkekartong fra Tetra Pak vil være den første i verden som er godkjent for Svanemerket.

Svanemerket er et av de mest kjente og pålitelige miljømerker for bæredyktige forbrukerprodukter i de nordiske landene. Hele 9 av 10 nordiske forbrukere kjenner merket, og omkring halvparten av alle forbrukere ser bevisst etter det i butikken, når de velger varer *. Tetra Rex® Plant-based er verdens første, og hittil eneste, 100% fornybare drikkekartong. Nå er den også den første, som er blitt sertifisert i henhold til Svanemerkets nye kriterier for drikkeemballasje.

Dette er et viktig skritt for Tetra Pak, som viser at vi er i forkant med bæredyktighet og innovation i emballasjeindustrien. Svanemerket er meget sterkt bevis på at den kartongemballasje vi tilbyr våre kunder, virkelig er et bæredyktig valg. Det velkjente merket gjør det lettere for forbrukeren å velge bæredyktige produkter, " sier Erik Lindroth, Sustainability Director i Tetra Pak.

Det at Tetra Rex® Plant-based er blitt Svanemerket viser at det oppfyller alle Svanemerkets krav til bæredyktig emballasje. Det betyr blant annet at det er prosedyrer og dokumentasjon på plass, på plass som sikrer ledende ytelser innenfor miljø- og helsemessige aspekter for sertifisert emballasje.

I 30 år har Svanemerket arbeidet for å gjøre det lett for forbrukerne å ta det beste valget for miljøet, og det er tusenvis av sertifiserte forbrukerprodukter. Derfor føles det meget viktigt å utvikle krav til bæredyktig emballasje, fordi emballering kan utgjøre en stor forskjell for miljøet og klimaet. Vi har hatt et tett samarbeid med Tetra Pak og andre aktører i emballasjeindustrien i utviklingen av de nye kravene. Og Tetra Pak vil nå være den første i verden med svanemerket emballsje," sier Ulf Eriksson, emballeringsrådgiver hos Miljømerkning Sverige, som er ansvarlig for sertifiseringen på regeringens vegne.

Et viktigt bæredyktighetsaspekt, som muliggjorde svanemerkningen er at kartongemballasje laget av plantebasert plast har en lavere klimapåvirkning enn tilsvarende emballasje laget av fossilbasert plast. I gjennomsnitt har en Tetra Rex® Plant-based kartong 31% lavere klimapåvirkning, hvis all fossilbasert plast erstattes med plast fremstilt av bioethanol fra  sukkerrør **. I tillegg består en drikkekartong hovedsaklig av papp, som også er et plantebasert fornybart materiale. Kartongmaterialet i Tetra Rex® Plant-based er produsert av Stora Enso.

Stora Enso er verdens første kartongprodusent, som tilbyr en fornybar og resirkulerbar brun drikkekartong, Natura Life ™ av Stora Enso. Produktet er designet til drikkevarer og flytende matvarer og oppfyller Svanemerkets kriterier. Drikkekartongen er laget av naturbrun papp med plantebasert laminat og imøtekommer forbrukernes krav om mer bæredyktig emballasje, sier Hannu Kasurinen, EVP, Packaging Materials, Stora Enso.

Først ute i butikkene blir den svenske meieri-produsenten Wapnö Gård, som lanserer sitt nye laktosefrie produktsortiment i de svanemerkede kartongene. 

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Tetra Pak:
Erik Lindroth, Sustainability Director, +46 733 36 5996

Miljømerkning Sverige:
Ulf Eriksson, Produktsjef for emballasje i Miljømerking Sverige, +46 8-55 55 24 44, ulf.eriksson@svanen.se

Stora Enso:
Carl Norell, Pressesjef, Stora Enso Sverige, +46 72 241 03 49

OM TETRA PAK
Tetra Pak er verdens ledende virksomhet innenfor matvareforarbeidning og emballasje. Vi samarbeider med våre kunder og leverandører for å levere sikre, innovative og miljøvennlige produkter, som imøtekommer behovet hos millioner av mennesker hver dag i over 160 land over hele verden. Med over 25.000 ansatte over hele verden, tror vi på en langsiktig og bæredyktig holdning i vår virksomhet, og påtar oss vårt ansvar som lesdende innenfor vår bransje. Vårt motto " PROTECTS WHAT'S GOOD" uttrykker vår forretningsfilosofi om å gjøre matvarer sikre og tilgjengelige overalt. Mer informasjon om Tetra Pak kan finnes på www.tetrapak.se.

http://www.nordic-ecolabel.org/why-choose-ecolabelling (Nordisk forbrukerundersøkelse 2017)
** Gjennomsnittlig europeisk CO2-reduksjon etter metode sertifisert av The Carbon Trust

OM MILJØMERKING SVERIGE
Svanemerket er Nordens offisielle miljømerke. Svanemerket har et livssyklusperspektiv og stiller høye miljøkrav, som konstant revideres. Dette gjør det lett for forbrukerne å velge de mest miljøvennlige produktene. Svanemerket er også et værktøy for virksomheter, som ønsker å bidra til arbeidet for et bæredyktig samfunn. I Sverige er Miljømerking Sverige ansvarlig for Svanemerket og EU's tilsvarende merke, EU Ecolabel. Les mer om Svanemerkets krav til kartong, glass og plast på Emballering for flytende matvarer https://www.svanemerket.no/aktuelt/svanemerket-pa-drikkevareemballasje/.

OM STORA ENSO
Stora Enso er en ledende global leverandør av fornybare løsninger innenfor emballering, biomaterialer, trekonstruksjoner og papir, og derfor en del av bioøkonomien. Vi tror på at alt som kan lages av fossilt baserte materialer i dag, kan lages av tre i morgen. Vi sysselsetter ca. 26.000 personer i mer enn 30 land, og våre aksjer er notert på Børsen i Helsinki (STEAV, STERV) og Stockholm (STE A, STE R). I tillegg handles aksjene i USA som ADR'er (SEOAY). storaenso.com