Tetra Pak​​ u Srbiji

1963. god. Tetra Pak je prvi put isporučio mašinu za punjenje u Srbiji postavljajući temelje novih rešenja u tehnologiji obrade hrane i pakovanja na ovom tržištu. Od samog početka konstantno smo se rukovodili idejom da se štiti što je dobro. Dobro za naše kupce, naše potrošače, naše zaposlene, zajednice u kojima radimo i boravimo i za životnu sredinu u celini. Bezbednost hrane i inovacije su u samoj suštini našeg poslovanja od samog početka. Zajedno sa našim kupcima i partnerima, lokalnim i inostranim, sa ponosom ističemo naš doprinos razvoju i rastu industrije mleka i bezalkoholnih pića u Srbiji. ​

Prva mlekara koja je počela da radi sa kompanijom Tetra Pak je bila deo velikog kombinata za proizvodnju hrane, PKB (Poljoprivredni Kombinat Beograd) u blizini Beograda. Sirovine je obezbeđivalo deset zadružnih poljoprivrednih dobara smeštenih oko fabrike i u sastavu Kombinata. PKB je zapošljavao oko 4.000 radnika do čega je 2.500 radilo na poljoprivrednim dobrima, a 1.500 u fabrici. Mlekara je počela sa radom 1958. god. i zahvaljujući modernoj opremi proizvodila dnevno 120.000 litara mleka namenjenog tržištu. Pored snabdevanja beogradskog tržišta, mleko u Tetra Classic®  ambalaži isporučivano je na turističke destinacije na obali, gde ga nije bilo dovoljno na tržištu. Oko 20 procenata mleka prodavano je u prodavnicama. Neke su bile tradicionalnog tipa, odnosno prodavale su samo mlečne i pekarske proizvode, ali je u isto vreme počeo da raste broj tada modernih samoposluga. Ipak, preostalih 80 procenata je isporučivano direktno u stanove. PKB je počeo saradnju sa kompanijom Tetra Pak 1963. god. Nakon ovog revolucionarnog koraka, tri druge mlekare krenule su istim putem, Gradsko Mlekarstvo u Beogradu, Ljubljanske Mlekarne u Ljubljani i Agromljekarski Kombinat u Zagrebu. Sve mlekare su izabrale Tetra Pak nakon pažljivog ispitivanja svih pakovanja koja su tada bila prisutna na tržištu. Higijenske i ekonomske prednosti švedskog kartonskog pakovanja pokazale su se savršeno primerene potrebama potrošača.

Danas je kompanija Tetra Pak vodeći proizvođač aseptične ambalaže za mleko, sokove i nektare u Srbiji. Posmatrano globalno, kompanija Tetra Pak za tržište Istočna Evropa, važan je deo Klastera Evropa i Centralna Azija. Rast i uspeh poslovanja kompanije Tetra Pak u Istočna Evropa u velikoj meri se oslanja na jaku proizvodnu mrežu koja snabdeva i uslužuje ovaj veliki geografski prostor. 

Verujući u odgovorno liderstvo u poslovanju i u profitabilan rast uz očuvanje životne sredine, Tetra Pak kontinuirano podržava zajednice u kojima posluje. Ova odgovornost ide mnogo dalje od bezbednosti hrane kroz visokokvalitetno pakovanje, što je godinama unazad kompanija Tetra Pak i primerom pokazivala  podržavajući decu u raznim institucijama u Gornjem Milanovcu i u Beogradu.

 

Ključni događaji u istoriji kompanije Tetra Pak u Srbiji​​​

 

1963

Prva mašina za pasterizovano mleko, Tetra Classic® 1000 instalirana je u PKB Imleku.

 

1966

Prva linija za UHT mleko, Tetra Classic®  Aseptic 500, instalirana je u Novosadskoj mlekari u avgustu. Druga linija za UHT mleko, Tetra Classic®  Aseptic 500 instalirana je u PKB Imleku u septembru.

 

1967

Po licenci Tetra Pak-a počinje proizvodnja ambalaže u fabrici Tipoplastika u Gornjem Milanovcu. Organizovan je Tetra Pak tehnički servis u Jugoslaviji.

 

1974

Puštena je u rad prva Tetra Brik® Aseptic  linija za pakovanje mleka, Tetra Brik Aseptic 2/1000, u Novosadskoj mlekari.

 

1976

Puštena je u rad prva Tetra Brik® Aseptic linija za pakovanje sokova, Tetra Brik Aseptic 2/1000, u BIP-u.

 

1990-91

Instalirane su Tetra Rex® linije za pakovanje pasterizovanih proizvoda u Subotici i Šapcu.

 

1998

Na tržištu su se pojavili proizvodi PKB Imleka u Tetra Brik® Aseptic 1000 B ambalaži sa ReCap zatvaračem. Uvedena je ambalaža Tetra Prisma® Aseptic 330ml sa proizvodima Fresh&Co.

 

2000

Fresh&Co i Agroekonomik uvode Tetra Brik® Aseptic 1000 Slim paket sa ReCap3 zatvaračem za sokove.

 

2001

Instalirana je Tetra Top® linija za pakovanje pasterizovanih proizvoda u PKB Imleku. Proizvodi se pakuju u Tetra Top® Base i Mini pakete sa Screw Cap™

 zatvaračem.

 

2002

Tetra Wedge® Aseptic ambalaža se puni u Nektaru, Bačka Palanka. Novosadska mlekara uvodi Tetra Brik® Aseptic 1000 Slim paket sa ReCap™  3 zatvaračem za UHT mleko. Novosadska mlekara uvodi Tetra Brik® 1000 Square paket sa FlexiCap™  zatvaračem za jogurt.

 

2008

Tetra Pak fabrika u Gornjem Milanovcu proglašena je za najbolju fabriku u sistemu Tetra Pak.

 

2012

Tetra Pak fabrici u Gornjem Milanovcu Japanese Institute for Plant Maintenance dodeljuje "Advanced Special Award" nagradu za ukupno održavanje proizvodnje. To je jedina fabrika Tetra Pak Group u Evropi I jedna od nekoliko u svetu koje su dobile ovo priznanje.


2012

U saradnji sa našim partnerima iz Brzan Plasta, Tetra Pak Srbija otvara prvo postrojenje za reciklažu višeslojne kartonske ambalaže.

 

2013

Kao dokaz našeg uspeha i posvećenosti kupcima, Tetra Pak je nagrađen prvim mestom u Corporate Superbrands u kategoriji "Drvo i papir" u Srbiji.


2013

Na tržištu Srbije, kompanija Tetra Pak je prisutna još od davne 1963. godine - 50 godina u Srbiji, Tetra Pak štiti što je dobro

 

2014

Tetra Pak je krajem godine izgradio novi magacin za gotove proizvode u Gornjem Milanovcu. Sa površinom od 4.000 kvadratnih metara, novi magacin donosi značajno poboljšanje u skladištenju gotovih proizvoda čime se smanjuje vreme utovara za 50%, a logistika organizuje efikasnije.​