Tetra Pak objavio Izveštaj o održivom razvoju za 2019. godinu

Kompanija Tetra Pak obeležava 21. godišnjicu izveštavanja o održivom razvoju i predstavlja svoje aktivnosti, investicije i ambicije u ovoj oblasti.

Pristup kompanije izveštavanju o održivom razvoju značajno je unapređen u prethodne dve decenije: od fokusiranja na posvećenost zaštiti životne sredine i aktivnosti na tom polju, u prvom izveštaju iz 1999. godine, do detaljne analize uticaja celokupnog poslovanja na životnu sredinu, kroz sagledavanje svakog segmenta poslovanja, uključujući tu i društvenu odgovornost i upravljanje lancem snabdevanja.. Kompanija je usvojila najrazličitije metode za samoprocenu, kako bi se uskladila sa smernicama Globalne inicijative o izveštavanju (Global Reporting Initiative - GRI), istovremeno podržavajući Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDGs), kroz proces koji se naziva „procena materijalnosti", a sve u cilju obezbeđivanja najvećeg mogućeg uticaja u ovoj oblasti.

U ovogodišnjem Izveštaju o održivosti saznaćete više o:

  • Strategiji kompanije Tetra Pak kada je u pitanju portfolio održive ambalaže i investiciji od 80 miliona evra u razvoj papirnih slamčica, neodvojivih čepova i drugih rešenja koja će zameniti plastične slamke izrađene na bazi fosilnih goriva u periodu od 2019. do 2021. godine.
  • Načinu na koji kompanija Tetra Pak ostvaruje svoju ambiciju smanjenja emisije ugljen-dioksida do 2020. godine, kroz kumulativnu redukciju CO2 i srodnih gasova za 10 miliona tona, počev od 2010. godine, kroz čitav lanac vrednosti.
  • Sklapanju partnerstava u oblasti recikliranja, sa kompanijama kao što je Veolia, sa ciljem proširivanja saradnje i ubrzavanja globalnog procesa reciklaže višeslojne kartonske ambalaže za napitke. Investicije kompanije Tetra Pak u infrastrukturu za prikupljanje i reciklažu višeslojne kartonske ambalaže su od 2012. godine iznosile 20 miliona evra, a sa istim ciljem u kompaniji je otvoreno i 45 novih pozicija na globalnom nivou. U regionu Jugoistočne Evrope Tetra Pak sarađuje sa različitim lokalnim organizacijama, kako bi nivo svesti o recikliranju bio unapređen. Više od 23.500 dece i nastavnika u Grčkoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Rumuniji učestvovalo je u edukativnim programima u vezi sa životnom sredinom koje je podržao Tetra Pak u 2018. godini.
  • Načinu na koji model „Centara za mlečne proizvode" (Dairy Hub) kompanije Tetra Pak integriše male poljoprivredne proizvođače u lanac snabdevanja. U martu 2019. godine kompanija Tetra Pak potpisala je predlog Projektnog zadatka za prvi Centar za mlečne proizvode u Albaniji. Očekuje se da će ovaj Centar povećati proizvodnju mleka i prihode malih poljoprivrednih proizvođača za minimum 20-30%.

 „Tokom 20 godina mog angažmana u kompaniji Tetra Pak, održivi razvoj je uvek bio srž  našeg obećanja da štitimo hranu, ljude i budućnost", izjavio je Mario Abreu, potpredsednik za održivi razvoj. „Proces godišnjeg izveštavanja pomaže nam da ostanemo fokusirani i posvećeni održivom razvoju, kako na internom, tako i na eksternom nivou. Na tom putu smo dosta toga naučili – posebno o značaju partnerstava, konstantnog ostvarivanja malih pobeda i potpune transparentnosti."

Izveštaj o održivom razvoju kompanije Tetra Pak za 2019. godinu možete pronaći ovde

Boy recycling