Tetra Pak proglašen jednim od 50 glavnih lidera na području održivosti i klime

Projekt ’50 lidera na području održivosti i klime’ nastao je kao odgovor  međunarodne poslovne zajednice koja pokazuje želju, vodstvo i volju za poduzimanjem učinkovitih aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Zagreb, 7. srpnja 2021. -  Tetra Pak je danas proglašen jednim od 50 svjetskih lidera na području održivosti i klime. Vodeća tvrtka u razvoju rješenja za preradu i pakiranje hrane dobila je priznanje zbog svoje predanosti predvođenju održive budućnosti, a dokumentarni film prikazuje njezino fascinantno putovanje.

Video sadrži intervjue s članovima tima Globalnog rukovodstva  tvrtke Tetra Pak koji naglašava kako uloga prehrambenog sektora u suočavanju s klimatskim promjenama postaje sve značajnija. Oni objašnjavaju zašto su ubrzanje dekarbonizacije te suradnja presudni za predvođenje transformacije održivosti u industriji pakiranja hrane – pružajući osvrt na složene i višestruke izazove poput globalnog zatopljenja, cirkularnosti i biološke raznolikosti.

Hrana je ključan, ali često zanemaren element problema klimatskih promjena. Globalni prehrambeni sustav proizvodi 26% globalnih emisija stakleničkih plinova (GHG)[1], dok je 8% ukupnih emisija uzrokovano otpadom od hrane[2]. Drugim riječima, da je otpad od hrane država bila bi treći najveći proizvođač emisija stakleničkih plinova na svijetu. Osim toga, pandemija COVID-19 razotkrila je slabosti svjetskog prehrambenog sustava, a one će se još dodatno pojačati očekivanim rastom svjetske populacije na 9,1 milijardi do 2050. godine[3].

Visoko kvalitetna ambalaža za hranu igra ključnu ulogu u prehrani svijeta, ali to mora činiti na održiv način, tako da dostupnost hrane ne dolazi nauštrb dobrobiti planeta. Upravo to se krije u srži svrhe tvrtke Tetra Pak: obvezati se da će hrana biti sigurna i dostupna svugdje, na način koji štiti ono što je dobro - štiteći hranu, štiteći ljude i štiteći planet. Kako bi svoj utjecaj na klimu svela na najmanju moguću mjeru istovremeno pomažući u pružanju sigurnosti hrane u budućnosti, tvrtka sagledava cijeli životni ciklus svojih rješenja. Uvijek kroz suradnju. To znači sljedeće:

  • Povećanje upotrebe obnovljivih materijala i njihovo odgovorno nabavljanje na način koji štiti biološku raznolikost;
  • Minimiziranje utjecaja ugljika kroz aktivnosti tvrtke, kao i onog stvorenog u njezinom lancu vrijednosti: primjerice, ubrzavanjem prelaska na obnovljive izvore energije i pojačanim ulaganjima u razvoj rješenja za preradu i pakiranje s niskom razinom ugljika;
  • Omogućavanje većeg pristupa sigurnoj hrani, uz istovremeno smanjenje otpada od hrane: aseptična tehnologija punjenja koju je tvrtka Tetra Pak uvela u prehrambenu industriju početkom ‘50–ih godina omogućava distribuciju i skladištenje hrane na sobnoj temperaturi, bez potrebe za energetski intenzivnim hlađenjem;
  • Predvođenje aktivne agende za razvoj održivih lanaca vrijednosti recikliranja.

Adolfo Orive, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Tetra Pak, izjavio je: „Naša je tvrtka utemeljena na filozofiji da ambalaža treba uštedjeti više nego što košta. Održivost je uvijek bila srž svega što radimo i kao takva predstavlja temelj naše Strategije 2030., stoga smo izuzetno ponosni što smo dobili ovo priznanje na razini industrije za naš dosadašnji rad.

„Već smo poduzeli značajne korake na svom putu ka predvođenju održive budućnosti. Međutim, imajuću na umu trenutnu klimatsku krizu i potencijalne izazove vezane uz sigurnost hrane, vjerujemo da je industriji pakiranja hrane potreban veliki iskorak za promjenu u razvoju. Naša ambicija je isporučiti najodrživiju ambalažu za hranu na svijetu. To znači stvaranje kartona koji su u potpunosti izrađeni od obnovljivih ili recikliranih materijala, koji se u potpunosti mogu reciklirati i koji su ugljično neutralni. Ovo vidimo kao jedini način da zaštitimo ono što je dobro - hranu, ljude i planet."

O TVRTKI TETRA PAK

Tetra Pak je vodeća svjetska tvrtka u razvoju rješenja za preradu i pakiranje hrane. Usko surađujući s našim kupcima i dobavljačima, pružamo sigurne, inovativne i ekološki prihvatljive proizvode koji svakodnevno zadovoljavaju potrebe stotina milijuna ljudi u više od 160 zemalja. S više od 25 000 zaposlenika širom svijeta, vjerujemo u odgovorno vodstvo u industriji i održiv pristup poslovanju.

Naše obećanje „ŠTITI ŠTO JE DOBRO™“ odražava našu viziju kojom se obvezujemo učiniti hranu sigurnom i dostupnom svugdje.

Više informacija o tvrtki Tetra Pak dostupno je na www.tetrapak.com.

   youtube.com/user/tetrapak

  @tetrapak

  https://www.linkedin.com/company/tetra-pak/

NAPOMENE ZA UREDNIKA

KONTAKTI ZA MEDIJE

Venia Zafolia

Tetra Pak

venia.zafolia@tetrapak.com

Inga Kirchbaumer Vukasović

Grayling

Inga.vukasovic©grayling.com

[1] https://ourworldindata.org/food-ghg-emissions

[1] UN FAO, Otisak otpada hrane & klimatske promjene

[1] http://www.fao.org/news/story/en/item/35571/icode/

Download media

Adolfo Orive

President & CEO at Tetra Pak

Lars Holmquist

Executive Vice President Packaging Solutions and Commercial Operations at Tetra Pak

Laurence Mott

Executive Vice President Development and Engineering at Tetra Pak