Tetra Pakilta ja Valiolta ensimmäisenä Pohjois-Euroopassa pakkauksessa kiinni pysyvä korkki kierrätysmuovista

  • Tetra Pak ja Valio lanseeraavat uuden pakkauksessa kiinni pysyvän korkin, joka on 30-prosenttisesti sertifioitua kierrätysmuovia. Kierrätysinnovaatio on ensimmäinen laatuaan Pohjois-Euroopassa myynnissä olevissa tuotteissa.
  • Pakkauksessa kiinni pysyvä korkki vähentää muovijätteen määrää. Kierrätysmuovin käyttö taas edistää kiertotaloutta.

11.1.2024: Tetra Pak on tuonut vastuullisten pakkausratkaisujensa valikoimaan uuden C38 Pro™ -korkin, joka sisältää sertifioitua kierrätysmuovia. Tulevaisuuden tarpeisiin vastaava korkki on uudelleensuljettava, ja se pysyy kiinni pakkauksessa ja ehkäisee siten roskaamista.

Valio on Pohjois-Euroopassa ensimmäinen elintarvikkeiden valmistaja, joka käyttää kierrätetyistä muoveista valmistettuja C38 Pro™ -korkkeja pakkauksissaan. Korkkeja käytetään Tetra Top-pakkauksissa, joihin on pakattu Valio PROfeel® -pirtelöitä ja Valio Latte-maitokahvijuomia sekä juotavia jugurtteja ja Valio Gefilus® -smoothieita.

"Olemme erittäin ylpeitä asemastamme kiertotalouden edelläkävijöinä. Uusi ratkaisu auttaa meitä kohti kestävän kehityksen tavoitettamme, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä kaikki tuottamamme ja myymämme kertakäyttöiset tuotepakkaukset valmistetaan uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista. Uskomme tämän vahvistavan asemaamme elintarvikemarkkinoilla", sanoo Valion pakkauskehityksestä vastaava Juhana Pilkama.

Ensimmäisenä sertifioitua kierrätysmuovia

Vuonna 2022 Tetra Pak oli ensimmäinen kartonkipakkausvalmistaja, jonka ratkaisuissa käytettiin sertifioitua kierrätysmuovia. Tetra Pakin kartonkipakkausten korkkien, päällisosien ja pinnoitteiden valmistuksessa käytettävät sertifioidut kierrätysmuovit tuotetaan ISCC:n (International Sustainability and Carbon Certification) alkuperäketjun jäljitettävyysmenetelmän mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että muovi valmistetaan kierrätettyjen ja neitseellisten materiaalien sekoituksesta, mutta vastaava määrää kierrätettyjä materiaaleja on jäljitetty koko Tetra Pakin toimitusketjun läpi.

”ISCC-sertifikaatti varmistaa, että muovijäte on kierrätetty arvoketjun alussa. Kierrätetyn materiaalin lähde on sekalainen kuluttajien tuottama muovijäte ”, sanoo Anna Ilomäki, myyntijohtaja Tetra Pakista.

”Sertifioidut kierrätysmuovit vievät Tetra Pakia eteenpäin matkalla kohti kiertotaloutta. Siihen kuuluu riippuvuuden vähentäminen fossiilipohjaisista raaka-aineista, raaka-aineiden vastuullinen hankinta, pakkausten suunnittelu kierrätyksen tehostamiseksi ja jätteen vähentämiseksi sekä yhteistyön rakentaminen tehokkaan keräys- ja kierrätysinfrastruktuurin kehittämiseksi maailmanlaajuisesti”, Ilomäki jatkaa.

Mitä tarkoittavat sertifioidut kierrätysmuovit?

Sertifioitujen kierrätysmuovien tuotannossa muovijäte kierrätetään kemiallisesti (jolloin se täyttää elintarviketurvallisuusmääräykset), muovinvalmistajat käsittelevät muovin yhdessä neitseellisen muovin kanssa ja syntynyt tuote käytetään uusien kartonkipakkausten valmistuksessa.

Sekoitemuovia toimitetaan valituille Tetra Pakin tuotantolaitoksille, jotka on sertifioitu kolmannen osapuolen alkuperäketjun jäljitettävyysmenetelmällä perustuen massataseeseen. Näissä tuotantolaitoksissa valmistetut Tetra Pakin kartonkipakkaukset voivat saada kolmannen osapuolen myöntämän sertifikaatin, joka todistaa lopputuotteessa käytetyn kierrätysmuovin olevan jäljitettävissä.

Uusi direktiivi pakkaukseen kiinnitetyistä korkista EU:n kertakäyttömuovia koskeva direktiivi (SUP, Single Used Plastic) edellyttää, että markkinoilla olevissa muovisissa kertakäyttöisissä juomapakkauksissa täytyy olla pakkauksissa kiinni pysyvä korkki. Direktiivi tulee

voimaan korkkien osalta heinäkuussa 2024. Se on keskeinen osa EU:n laajempaa muovistrategiaa sekä tärkeä elementti EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelmassa.

Tetra Pak

Tetra Pak on maailman johtava yritys elintarvikkeiden jalostus- ja pakkausratkaisuissa. Teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaiden ja tuottajien kanssa ja tarjoamme päivittäin turvallisia, innovatiivisia ja ympäristöä säästäviä tuotteita sadoille miljoonille ihmisille yli 160 maassa. Tetra Pakilla on yli 25 000 työntekijää ympäri maailmaa. Tetra Pak uskoo vastuulliseen toimialajohtajuuteen ja kestävään liiketoimintaan.

Tetra Pakin lupaus: “PROTECTS WHAT’S GOOD™™,” (SUOJAA KAIKKEA HYVÄÄ) kuvaa yrityksen sitoutumista tavoitteeseensa tuoda turvalliset elintarvikkeet kaikkien saataville, kaikkialla.

Lisätietoa Tetra Pakista www.tetrapak.com

youtube.com/user/tetrapak @tetrapak

https://www.linkedin.com/company/tetra-pak/