Tavoitteena kestävä tulevaisuus: Tetra Pak vauhdittaa toimia roskaamisen vähentämiseksi

Tetra Pak lanseeraa elintarvikepakkauksiin kiinnitetyt korkit, joista hyötyvät niin elintarvike- ja juomateollisuus kuin kuluttajat. Yrityksen visio on kehittää maailman vastuullisin elintarvikepakkaus. Kiinnitetyt korkit vähentävät roskaamista, sillä korkit eivät irtoa elintarvikepakkauksista käytön aikana. Kiinnitetyt korkit voivat myös pienentää hiilijalanjälkeä, koska Tetra Pak esittelee korkeista kasvipohjaiset vaihtoehdot, mikä lisää uudistuvien materiaalien osuutta pakkauksissa.

Tetra Pak laajentaa myös paperipillivalikoimaansa tuodakseen kaikkiin pakkausratkaisuihinsa enemmän uusiutuvia ja vähähiilisiä materiaaleja. Yrityksen tavoitteena on vastata moniin asiakkaiden kestävyystarpeisiin tinkimättä elintarvikkeiden turvallisuudesta ja samalla tarjota erinomainen käyttökokemus.

“Olemme saavuttaneet tärkeitä virstanpylväitä tavoitteessamme luoda maailman vastuullisin elintarvikepakkaus: kokonaan uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettu, täysin kierrätettävä ja hiilineutraali pakkaus. Pyrimme tuomaan jatkuvasti markkinoille tuotteita ja palveluja, jotka tuovat lisäarvoa elintarvikkeisiin ja ihmisille, suojellen samalla maapalloa. Yrityslupauksemme ‘PROTECTS WHAT’S GOOD™,’ tarkoittaa, että tarjoamme kuluttajille innovatiivisia tuotteita, jotka vastaavat myös ripeästi muuttuviin yhteiskunnan vaatimuksiin”, kertoo Lars Holmquist, Tetra Pakin pakkausratkaisujen ja kaupallisten toimintojen johtaja.  

Tetra Pakin pakkauksiin kiinnitetyt korkit ja paperipillit ovat uusin lisäys yrityksen vastuullisiin, päästä-päähän ratkaisuihin, joiden avulla tuottajat voivat samanaikaisesti saavuttaa tavoitteensa kolmella keskeisellä saralla: elintarviketurvallisuudessa, ruokajätteen vähentämisessä ja ympäristön suojelemisessa.

"Noin 32 % kaikista muovipakkauksista päätyy luontoon ja muovin maatuminen voi viedä satoja vuosia[1]. Me keskitymme tuotteiden muotoilussa kierrätettävyyteen, ja olemme sitoutuneet investoimaan vuosittain noin 100 miljoonaa euroa seuraavan 5–10 vuoden ajan kehittääksemme ympäristöä säästäviä pakkausratkaisuja. Haluamme tarjota vaihtoehtoja, jotka korvaavat fossiiliperäiset muovit ja vähentävät roskaamista, ja samalla maksimoida uusiutuvien, vastuullisesti hankittujen materiaalien käytön pakkauksissamme. Tavoitteenamme on olla entistä vastuullisempi yritys ja taata elintarvikkeiden parempi saatavuus sekä turvallisuus kaikille kuluttajille. Ihmisten kierrätystarpeisiin vastaaminen on tärkeä osa tätä tavoitetta”, Holmquist jatkaa.

Tetra Pakin kehitystyö on myös keskeisessä roolissa varmistamassa yrityksen eurooppalaisten asiakkaiden valmiutta noudattaa EU:n kertakäyttömuovituotteita koskevaa direktiiviä (Single Use Plastics Directive, SUP), joka on tärkeä osa EU:n muovijätteen vähentämisstrategiassa julkistettua laajempaa lähestymistapaa ja EU:n kiertotalouspakettia[2]. Tämän vuoksi Tetra Pak on nopeuttanut innovaatioiden kehittämistä korkkivalikoimassaan.

"Kiinnitettyjen korkkien käyttöönottaminen tuo laajoja muutoksia koko arvoketjuun, mikä on iso haaste. Yksin Euroopassa tämä merkitsisi mahdollisia muutoksia yli tuhanteen toimittamaamme pakkauslinjaan, mikä tarkoittaisi 20 miljardin pakkauksen muuttamista. Tämä kaikki tulisi toteuttaa kolmessa vuodessa, ja samalla pyrkiä pitämään vaikutukset asiakkaidemme toimintaan mahdollisimman vähäisenä, optimoida kuluttajakokemus, tukea roskaamisen minimointia ja kehittää kartonkipakkausta, jossa käytetään enemmän kasvipohjaisia ja kierrätettyjä materiaaleja ", Holmquist sanoo.

Tetra Pak edistää tätä moninaista kehitystyötä saumattomasti lukuisissa projekteissa. Kaiken kaikkiaan kehitystyö koskee noin 40 pakkausta, joissa on kiinnitetyt korkit. Yritys suunnittelee lanseeraavansa kaikkiin näihin pakkauksiin myös kasvipohjaisista materiaaleista valmistetut korkkivaihtoehdot. Ensimmäisenä markkinoille tuodaan HeliCap™ 26 Pro closure -korkki. Tässä tuotteessa on uudenlainen kierrä ja käännä -konsepti, jossa on itsestään lukittuva liitos. Tämä varmistaa elintarvikkeiden säilymisen ja tarjoaa samalla kotitalouksille kätevän käyttökokemuksen. Uutuuskorkki täyttää säädösvaatimukset ja tuo myös lisäetua kuluttajille, sillä sen avaamis- ja sulkemismekanismi on osoittautunut suosituksi kuluttajien keskuudessa[3].

“Työmme ei lopu tähän. Kehitämme jatkuvasti ympäristöä säästävien korkkien valikoimaamme. Visiomme on maailma, jossa kartonkipakkauksista ei tule koskaan jätettä ja jossa joka ikinen pakkaus kerätään ja lajitellaan”, Holmquist toteaa.

Lisätietoa toimittajille

Tetra Pak

Tetra Pak on maailman johtava yritys elintarvikkeiden jalostus- ja pakkausratkaisuissa. Teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaiden ja tuottajien kanssa ja tarjoamme päivittäin turvallisia, innovatiivisia ja ympäristöä säästäviä tuotteita sadoille miljoonille ihmisille yli 160 maassa. Tetra Pakilla on yli 25 000 työntekijää ympäri maailmaa. Tetra Pak uskoo vastuulliseen toimialajohtajuuteen ja kestävään liiketoimintaan.

Tetra Pakin lupaus: “PROTECTS WHAT’S GOOD™,” (SUOJAA KAIKKEA HYVÄÄ) kuvaa yrityksen sitoutumista tavoitteeseen: tuoda turvalliset elintarvikkeet kaikkien saataville, kaikkialla.

Lisätietoa Tetra Pakista: www.tetrapak.com

[1] Lähde: Ellen MacArthur Foundation, https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/EllenMacArthurFoundation_TheNewPlasticsEconomy_Pages.pdf

[2] Direktiivin 2019/904 päätavoitteena on ehkäistä ja vähentää merten roskaantumista kertakäyttöisistä muoviesineistä. Direktiivin saaminen osaksi EU:n jäsenvaltioiden kansallista lainsäädäntöä johtaa tiettyjen tuotteiden kieltämiseen markkinoilla, kun muun muassa kohtuuhintaisia vaihtoehtoja on saatavilla. Vaikka muovipillien kiellot tulevat voimaan heinäkuuhun 2021 mennessä, EU:ssa toimivat juomien tuottajat, vähittäismyyjät ja valmistajat sekä maahantuojat ovat velvollisia ottamaan käyttöön pakkauksiin kiinnitetyt korkit ja kannet – jotka on suunniteltu pysymään kiinni pakkauksissa – heinäkuuhun 2024 mennessä.

[3] Lähde: kuluttajatutkimus Espanjassa, Italiassa ja Puolassa marraskuussa 2019. 300 kuluttajan kasvokkain toteutetuissa haastatteluissa keskityttiin HeliCap™ 26 Pro -korkkiratkaisuun Tetra Prisma® Aseptic 1000 Square -pakkauksessa. 

Median yhteydenotot

Tetra Pak viestinnän yhteyshenkilö:
Lucia Freschi
Tetra Pak
Tel: +39 347 2632237
Lucia.freschi@tetrapak.com   

Viestintätoimiston yhteyshenkilö:
Dani Marks
Brands2Life for Tetra Pak
Tel: +44 207 592 1200
tetrapakcorporate@brands2life.com

Lars Holmquist

Executive Vice President Packaging Solutions and Commercial Operations, Tetra Pak

Tethered cap on Tetra Prisma Aseptic carton package

Tethered cap

U paper straw on Tetra Brik Aseptic carton package

U-paper straw