06 | Förpackningsmaterial har betydelse: Plast och kretslopp i fokus

Förpackningsmaterial, och i synnerhet återvinningsbarhet, är centralt i miljödebatten. Återvinning betraktas nu som den viktigaste egenskapen (63 %) av en miljövänlig person, och 39 % av alla konsumenter säger att de är angelägna om att läsa och lära sig mer om det. 

Återvinningsbarhet är också det som främst förknippas med miljövänliga produkter (19 %), även om den nu delar topplatsen med biologisk nedbrytbarhet, som har ökat med 5 % sedan 2017. Återvinningsbarhet är också den tredje mest tilltalande beskrivningen på en mat- eller dryckesförpackning totalt sett (34 %) efter naturliga ingredienser och inga tillsatser.

Flicka och avfallsbehållare

Men det finns stora problem kring återvinning i dag, där brist på tillgänglighet (24 %) och svårigheter (21 %) nämns som barriärer. Kanske mer oroande är skepsism till huruvida återvinning verkligen fungerar, där 30 % säger att de t.ex. ser blandat avfall i sorterade soptunnor.

I konsumentintervjuer råder en uppfattning om att ansträngningar för att förbättra sin egen hälsa är enklare, effektivare och mer påtagliga än att individuellt försöka förbättra planetens nuvarande tillstånd – vilket kanske inte är så förvånande.

I Storbritannien och USA tenderar miljövänliga konsumenter att välja förpackningsmaterial som är återvinningsbara, om alternativ finns. Men många inser nu att vissa plastföremål inte kan återvinnas, och vissa försöker därför hitta sina egna sätt att återanvända dem. Andra känner att de tvingas ge efter och kasta saker i soporna, vilket ger dem skuldkänslor.​

I utvecklingsländer eller nyligen utvecklade länder råder brist på förtroende för att individuella ansträngningar för hållbarhet verkligen har betydelse i det större sammanhanget. Detta är särskilt oroande, eftersom det också finns en misstro mot stora företag som uppfattas profitera på människors fattigdom.

Samtidigt får plast, särskilt dess påverkan på haven, för närvarande mycket negativ uppmärksamhet, förstärkt av bilder av drabbat havsliv som har spritts i hela världen. Lagstiftningen mot plast växer: Till exempel hade 127 länder restriktioner för plastpåsar senast förra året enligt FN, medan nya EU-regler riktas mot engångsprodukter (och fiskeredskap) av plast, som utgör 70 % av marin nedskräpning.

Den negativa inställningen till plast är mycket tydlig i vår globala forskningsstudie. Att undvika plast är nu med 58 % den näst viktigaste egenskapen för en miljövänlig person, och en tredjedel av alla konsumenter säger att de planerar att köpa och använda mindre plast inom de närmaste 12 månaderna. Det är den tredje största ambitionen till förändring efter ständiga favoriter som att träna mer och äta nyttigare. Att köpa produkter utan eller med minsta möjliga mängd förpackningsmaterial hamnar med 47 % också högt som miljöegenskap. ​

Waldorf Astoria i Bangkok

Case study: Waldorf Astoria (Thailand)

Waldorf Astoria Bangkok öppnade 2018, och är det första Waldorf Astoria-hotellet i Sydostasien. Det upptar de tre översta våningarna i en utmärkande 60 våningsbyggnad i ett exklusivt shoppingområde.

Som en del av dess pågående åtagande om att minimera engångsplasten i sin verksamhet finner hotellets gäster i sina rum vatten i Waldorf Astoria-märkta Tetra Prisma® Aseptic-förpackningar på 500 ml, i stället för de vanliga plastflaskorna, tillsammans med sugrör av majsskal.

Hotellet upplyser också gäster om hur sådana dryckeskartonger återvinns genom Green Roof-projektet, som omvandlar begagnade förpackningar till takplattor för att ge tillfälligt skydd för människor i nöd efter naturkatastrofer.​

Jaden Smith JUST Water i Tetra Top kartongflaskor

Case study: JUST Water (USA)

JUST Goods, Inc. är ett företag med förpackade varor som sätter hållbarhet i framkant i sin affärsmodell. Dess huvudprodukt är JUST Water​: 100 % ansvarsfullt anskaffat källvatten i ett växtbaserat paket. 

I USA hämtas vattnet i Glens Falls, NY från ett vattendrag som uppgår till cirka tre miljarder gallon och ständigt fylls på av regn och snö. Samhället använder bara ungefär hälften av det tillgängliga vattnet, och JUST tappar en bråkdel av överskottet på flaskor. JUST, som betalar sex gånger den kommunala vattenavgiften, värderar också vattnet rättvist och bidrar därmed till Glens Falls-samhällets ekonomiska tillväxt och förbättringar av den lokala vatteninfrastrukturen.

JUST Water förpackas i 330 ml och 500 ml Tetra Top® förpackningar​: Kartongen är till 54 % gjord av FSC-certifierade träd, och 28 % är plast som kommer från sockerrör: totalt 82 % förnybara material. Förpackningsmaterialet levereras i platta rullar och kartongerna kan återfyllas: faktorer som leder till 74 % minskning av skadliga CO2-utsläpp jämfört med plastflaskor i samma storlek.​

Läs mer om vatten i Tetra Top® kartongflaskor

Infografik: överväga varumärke